Ekipmanlar

Kamera

  • Sony a7 IV
  • DJI Osmo Action

Bir gezginseniz yanınızda mümkün olduğunca hafif ekipmanlar taşımak isteyeceksiniz. Bu nedenle aynasız fotoğraf makinelerine yönelmeniz gerekiyor. Fotoğrafçılığa yeni başlayanlar için APSC boyutlarında sensöre sahip Sony a6000-6500 aynasız serileri en az 3 yıl çok yerinde bir karar olacaktır. APSC sensörler için tasarlanan lensler de full frame sensörlü makine lenslerine göre daha hafif ve ucuzdur.

Ancak benim gibi gece fotoğrafları çekmeyi seven, kuzey ülkelerinde düşük ışıkta manzara pozlayan biriyseniz sonunda dayanamayıp full frame serisine geçebilirsiniz. Yine bu sınıfta en hafif ve en kaliteli modelleri Sony a7 serilerinde bulabilirsiniz. Full frame makineye geçtiğiniz anda lens fiyatları ve ağırlığı malesef 2 katına çıkabiliyor. Bu durumda daha iyi fotoğraf çekmekle daha az masraf yapıp daha hafif ekipmanlar kullanmak arasında kalabilirsiniz.

Ben iyi fotoğraf çekmekten mutlu olan bir insan olarak hobilerime yatırım yapmayı ve yanımda daha fazla ağırlık taşımayı tercih ettim.  Kararsız  kalanlar aşağıdaki videoda tüm detayları bulabilir;

Lensler

  • Samyang 14mm f/2.8
  • Tamron 28-75mm f2.8
  • Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM

Sony aynasız gövdeler için ya Sony E mount lenslere yönelmelisiniz ya da Samyang, Tamron veya Sigma’nın E mount lenslerinden edinmelisiniz. Önceden a6000 serisi için en çok 8mm ve 16mm lensleri kullanarak manzara pozlamıştım. a6000 serisi için piyasada bulabileceğiniz en geniş, en ekonomik ve en kaliteli lens Koreli Samyang serisinde mevcut. Özellikle gece ve aurora fotoğraflarken f2.8 diyafram açıklığının avantajını yaşıyorsunuz.

Full frame a7 serisine geçince E mount APSC uyumlu lensler sensörün sadece 10MP’lik bölgesini doldurduğu için mecburen full frame uyumlu lenslere bütçe ayırmam gerekti. Bu nedenle full frame gövde için Samyang 14mm f2.8 lensine geçtim.

Drone

  • DJI Mavic 2 Pro (Mavic 3 Pro ile yenilendi)

Benim gibi doğa fotoğrafçılığına meraklıysanız drone olmazsa olmaz bir ekipman. Gittiğiniz her ülkede drone uçurmak için en iyi hava koşullarını bekleyecek zaman bulamayabilirsiniz. Bu nedenle kötü hava koşullarında güvenebileceğiniz hafif bir drone arayışına gireceksiniz. DJI bu konuda kesinlikle açık ara önde bir marka. Mavic serisi ise hem hafif hem de oldukça işlevsel bir seri.

Drone irtifa kazandıkça daha sert hava koşullarıyla mücadele ediyor. Sık sık zirvenin çok rüzgarlı olduğuna dair uyarılar veriyor. Bu durumda Mavic Pro serisi aerodinamik yapısı ve güçlü motorları sayesinde sorun yaşamadan uçuş yapabiliyorken Air ve Phantom serilerinde rüzgarlı havada sorun yaşama ihtimaliniz daha yüksek.

Gelelim kamera özelliklerine. Mavic Pro serisi kamera özellikleriyle ilk yıllarda benim gibi sizi mutlu edebilir ama düşük ışıkta ah keşke daha büyük sensöre sahip olsaydı diyeceksiniz. Güzel haber Mavic Pro 2 neredeyse 4 kat daha büyük sensörle piyasaya çıktı. Üzerinde dünyanın en iyi kamera markalarından Hasselblad f/2.8 bulunuyor. 2019 Nisan ayında Slovenya’da ilk deneme çekimlerimi yaptım. Bu tarihden sonra fotoğraflar arasındaki kalite farkını görebilirsiniz.

Tripodlar

  • Manfrotto Befree Advanced Sony Alfa Edition
  • Manfrotto MT Pixi
  • Xiaomi Monopod

Tripodlar bir fotoğrafçının olmazsa olmaz aksesuarlarında biri. Düşük ışıkta veya farklı pozlama koşullarında elle keskin fotoğraf çekmeniz mümkün olmayacaktır. Bu nedenle hafif ama fotoğraf makinenizi taşıyabilecek sağlamlıkta bir arayışa düşebilirsiniz. Çok fazla marka ve fiyat aralığı var. En iyi fotoğrafçılar karbon fiber gövdeli Gitzo tripodlara 10.000 Euro para verebiliyor. Benim gibi orta gelirli bir insansanız Manfrotto ve Vanguard markalarından 2 kg’ın altında tripod seçimi yapabilirsiniz. Bu 2 marka size en az 2 yıl sıkıntı çıkarmayacaktır. Ama sonra kesin kırılacaklardır. Deneyimli bir fotoğrafçıysanız tripodun kırılmasını beklemeden 2 yılda bir yenilemeniz gerektiğini bilirsiniz veya şansınızı zorlarsınız.

Ben 8kg ağırlık taşıyabilen 1.6 kg ağırlığındaki Manfrotto Befree Advanced Sony Alfa Edition modelini kullanmaya başladım. Üzerindeki gripper Sony kamerama uygun tasarlandığı için güvenle ve kolaylıkla monte edebiliyorum. Siz de elinizdeki ekipmanın en az 2 katı ağırlığını taşıyabilecek ama çok ağır olmayan modellere yönelmelisiniz.

Kullanılan Yazılımlar

  • Lightroom ve Photoshop
  • DJI GO 4 Editor

Fotoğraflarımı kesinlikle sıkıştırılmamış RAW formatında çekip Lightroom ve Photoshop ile  düzenliyorum. Bunu yapmayan ünlü bir fotoğrafçı yok. Sonuçta her fotoğraf için o manzaranın karşısında günlerce en iyi ışık koşullarını ve gözü rahatsız edebilecek detaylardan kurtulmayı bekleyemezsiniz. Pozladığınız manzarayı nasıl görmek istiyorsanız o şekilde yansıtmanız aslında bir sanat.

Drone ile çektiğim DNG formatındaki fotoğrafları yine Lightroom ile işliyorum fakat video düzenlemek için DJI GO uygulamasını kullanıyorum. Efektler ve içerisindeki ücretsiz müzikler beni yeterince mutlu ediyor.

Kıyafetler ve Ayakkabı

  • Columbia

Gezginseniz hafif, kolay yıkanabilen, çabuk kuruyan ve sizi koruduğuna emin olacağınız markalara yönlenmeniz gerekiyor. Bu Columbia değil de The Nort Face veya Solomon gibi markalar da olabilir. Ama Columbia serilerinin hem bedenleri bana daha uygun hem de tarzı daha çok hoşuma gittiği için kullanıyorum. Kış gezilerinde Omni Heat teknolojisinin kesinlikle işe yaradığını düşünüyorum. Örneğin Antartika gezim için omni heat teknolojili ve 800 dolumlu kaz tüyü montunu tercih ettim.

Çantalar

  • Jack Wolfskin Moab Jam 24L

Çanta konusunda farklı deneyimlerim oldu fakat Jack Wolfskin markasının gerçekten çok başarılı tasarımlar yaptığını düşünüyorum. Gezgin biriyseniz çantanızın altında gizli bir yağmur koruyucu kılıfın olması sizi güvende hissettiriyor.

  • Lowepro Flipside Trek Bp 450 Aw

Belirli bir hacme ve ekipmana kadar Jack Wolfskin’in modellerinden yararlanabilirsiniz fakat yanınızda çok sayıda pahalı ekipman taşıyorsanız ve çizilmeleri sorun oluyorsa farklı bölmelere ayrılabilir özel çantaları tercih edebilirsiniz. Lowepro Flipse 450 modelinin içine yukarıda saydığım tüm drone ve fotoğraf ekipmanlarımı sığdırabiliyorum.